Ben ik digitaal dement?

Ik ben digitaal dement aan het worden. Ik weet het zeker. Als ik gedurende langere tijd, denk aan een uur, achtereen een boek moet lezen, ben ik alweer vergeten waar het eigenlijk over gaat. Vandaag had ik met mijn familie hier een goed gesprek over. Al eerder werd ik door een collega van mij gewezen op het boek ‘ Digitale dementie’  van Spitzer. Interviews op tv spraken mij aan en ik besloot er eens wat van te gaan lezen. Al snel merkte ik deel te zijn van zijn boek: ook ik heb moeite van het verwerken van informatie uit boeken als dit veel tekst is, weinig afwisseling biedt, veel wetenschappelijke benamingen gebruikt en weinig plaatjes heeft. Mijn vader is ook gestart met het lezen van het boek. Al snel spraken wij over de Steve Jobsschool, afgelopen jaar geopend. Het onderwijs op deze scholen verloopt anders dan reguliere scholen, waar geleerd wordt uit een boek. Kinderen leren op de zogenaamde Ipad-scholen vaardigheden op de Ipad, ondersteunt door een coach.
Momenteel volg ik de Masteropleiding in speciale onderwijszorg. Momenteel hebben wij het over de rol van de leerkracht. De leerkracht doet er toe! Coachen? Dat lijkt mij iets voor het begeleiden van volwassenen. Kinderen hebben meer ondersteuning nodig dan dat. De leerkracht begeleidt, ondersteunt, voegt toe. Bovenal leert de leekracht de kinderen niet alleen vaardigheden, maar biedt de leerkracht ook kennis aan de kinderen. Kennis! Kennis wordt verworven op allerlei manieren. Denk aan meervoudige intelligentie. Iedereen kan leren, toch leert ieder op zijn eigen manier en heeft ieder zijn voorkeur in manier van leren.
Op mijn manier van leren kan ik nog geen stempel drukken. Ik lees graag, ik lees snel. Lezen is een vaardigheid. De kunst is om wat ik lees te onthouden. Om dit te doen, experimenteer ik graag. Ik ben teksten aan het samenvatten, markeren of aan het navertellen. Onthoud ik hierdoor de kennis? Misschien wel. Voor mij start de digitale dementie al bij het onthouden van telefoonnummers. Door deze niet alleen op te slaan in mijn telefoon maar geregeld zelf in te toetsen, probeer ik mijn geheugen te trainen. Ben ik digitaal dement aan het worden? Ik denk het wel, maar zeker weten doe ik het eigenlijk toch niet.

Advertentie

4 gedachtes over “Ben ik digitaal dement?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s