De oplossingsgerichte Masterclass

oplossing

“Oplossingsgericht werken als grondhouding” is de titel van de Masterclass die ik in maart zal volgen. Ik denk direct aan het oplossen van onvoldoende toetsresultaten. Hoe hoger de cijfers, hoe blijer iedereen wordt. Het is immers de toets die de leerkracht vertelt wat de volgende keer beter uitgelegd moet worden en dus meer oplossingsgerichte aandacht vraagt van de leerkracht. Maar wat is oplossingsgericht werken eigenlijk?

Oplossingsgericht werken is niet denken vanuit een probleem, maar vanuit een oplossing. Ik denk dan direct aan mijn scriptie tijdens de PABO. Mijn scriptie ging over de sterke leerlingen die tijdens de lessen begrijpend lezen meer uitgedaagd moesten worden om de goede resultaten te behouden. . Alles eruit halen wat erin zit, waarbij de rol van de leraar cruciaal is. Conclusie: de leerkracht moet aan de slag. Verschillende instructiemodellen zijn uitgeprobeerd en ik heb de kinderen in meerdere werkvormen laten werken. Dit is niet alleen oplossingsgericht, het is vooral opbrengstgericht. En opbrengstegericht werken wil toch iedereen? Opbrengstgericht werken is een speerpunt in het Nederlandse beleid met betrekking tot het primair onderwijs. Scholen streven altijd naar goede resultaten van hun onderwijs. Maar soms kan het met extra inzet of scherpere prioriteiten (nog) beter (SLO, nationaal expertisecentrum leerplan). De vraag is dus eigenlijk wat de leerkracht beter kan doen om de resultaten van de kinderen omhoog te schroeven.

Nu gaat de Masterclass dus niet over problemen. De Masterclass gaat puur over het zoeken en vinden van oplossingen. Heb je dan geen probleem nodig? Goede vraag, daar zal ik achter komen zodra ik daar zit. Maar nog veel belangrijker is de hoeveelheid stof die aan de orde komt tijdens deze bijeenkomst. Zo zal niet alleen de theorie over oplossingsgericht werken aan bod komen, maar ook methodische interventies, werken vanuit krachten en vaardigheden en omgaan met situaties die als negatief bestempeld worden. En dat allemaal in een paar uur tijd. Is de hoeveelheid tijd een probleem? Natuurlijk niet! Want  wij leerkrachten denken niet probleemgericht, wij denken oplossingsgericht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s