Competentie-examen

De eerste dag na de meivakantie is het zover: het eerste competentie-examen voor de Master SEN. Als eerste uit mijn jaar mag ik laten zien aan twee assessoren die mij onbekend zijn wat ik in huis heb. Gelukkig heeft mijn beste vriendinnetje op precies dezelfde dag om precies dezelfde tijd ook het competentie-examen. Een portfolio en presentatie, gevolgd door een kritisch interview is waar dit examen op wordt gebaseerd. Het komt met name neer op geen meivakantie hebben. Het portfolio bestaat weliswaar uit onderdelen waar ik gedurende het jaar mee bezig ben geweest, maar alles uitgeschreven, zwart op wit, gefilmd of op een andere wijze vastgelegd is het niet. Of ik dat nu even voor de meivakantie regelen wil zodat het na de meivakantie beoordeeld kan worden. 

Nu moet ik zeggen dat ik enigszins tegemoet gekomen word. Zo is mijn studiecoach iemand die gewoon een college in vakanties plant om te voldoen aan de vraag van de student om zich goed voor te kunnen bereiden op zijn examen. Het belangrijkste dat ik meeneem naast alle ‘moetjes’  is dat de presentatie mag gaan over een onderwerp naar eigen keuze.
Afbeelding

Maar waar wil ik het over hebben? Ik kan vertellen dat ik van een stagiaire naar een medewerker ga en vanuit dit gegeven vertellen wat ik allemaal heb geleerd. Ik kan het hebben over meervoudige intelligentie, een theorie waar ik mee aan de slag ben geweest de afgelopen periode. Ik kan het ook hebben over het cluster 4 ZMOK onderwijs in het algemeen en wat de ervaringen in combinatie met de studie aan bijdragen hebben geleverd. Genoeg opties dus. Zeer belangrijk om over na te denken, want met het onderwerp moet ik aantonen dat ik ben gegroeid, ook wat betreft mijn zwakke punten. Daarnaast moet ik passende antwoorden kunnen geven tijdens het kritische interview en Joost mag weten met welke vragen ze wel niet komen.

Alleen al denken aan het examen bezorgt kriebels in mijn buik. Een portfolio dat zowel digitaal als op papier ingeleverd moet worden met een USB als back-up. Meteen schiet ik in de stress: mijn printer werkt niet, waar moet ik het portfolio digitaal inleveren en waar haal ik geld vandaan om een USB-stick aan te schaffen? Slapeloze nachten krijg ik er van. En niet slapen, draagt niet bepaald bij aan diepzinnige gesprekken of goed geschreven stukken die ik kan gebruiken voor mijn examen.

Toch zit er een klein lichtpuntje. Het maken van een portfolio en een goede presentatie geeft veel voldoening. Het laat niet alleen de assesoren, maar ook mij zien hoe ik het afgelopen jaar ben gegroeid en waar ik volgend jaar nog mee aan de slag wil.

Al met al komt het er op neer dat ik mij met Pasen op zal sluiten achter mijn laptop, mijn studiegenoten en studiecoach overlaadt met appjes en mails met vragen en dat ik de meivakantie bezig ben de puntjes op de i te zetten en een knallende presentatie in elkaar flansen. Wish me luck! 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s