Lezen is leuk!

DSC_1026

Als je als student onverwachts wat uurtjes over hebt, is er maar één ding wat je te doen staat: studeren. In verband met mijn (onterechte, maar dat was al bekend) ongeldig verklaarde tentamen, ben ik mij weer aan het verdiepen in de literatuur van het leesonderwijs. Hoe vloeiend (technisch) lezen een vereiste is om begrijpend te kunnen lezen en op welke wijze de leerkracht dit aan zou moeten leren aan de leerlingen, is het voornaamste onderwerp van alle artikelen, waarbij een aantal artikelen specifiek ingaan op kinderen met dyslexie en/of leesproblemen. Over elk artikel heb ik mijn mening. Vanuit mijn Bachelor scriptie heb ik veel kennis en praktijkervaring op mogen doen over instructie tijdens begrijpend lezen. Ervaringen die ik sindsdien opdoe, dragen bij aan het onderbouwen van mijn eigen mening. Zo schrijf ik van elk artikel dat mij aanspreekt op, wat ik mee wil nemen in mijn onderwijspraktijk. Een artikel heeft het over betrokkenheid en motivatie en hoe de leerkracht vanuit een (wetenschappelijk) onderwerp de kinderen informatieboekjes laat lezen, informatie op laat zoeken uit andere bronnen en ze vanuit deze kennis fictie teksten laat lezen. Het spreekt mij aan, al moet de tijdsinvestering wel reëel blijven natuurlijk.

Daarnaast hebben we de klassenbibliotheek. Aangezien het volgend jaar toch eindelijk zo ver is dat ik mijn eigen klas krijg, is het tijd om te bedenken wat ik in mijn klas wil hebben om de leesontwikkeling te bevorderen. Zelf ben ik als kind verdwaald in verhalen die afspeelden in verre landen of historisch Amsterdam. Dit wil ik de kinderen in de klas ook kunnen bieden. Mijn eigen klassenbibliotheek, van de stripverhalen van ‘Suske en Wiske’ tot ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ en van ‘Cindy Gaat Op Ballet’ tot ‘Nooit de Buren Bijten’. Ik heb het allemaal verslonden en wil dit meegeven aan de kinderen die ik lesgeef.

Nu kom ik terug op de vrije uurtjes van de student. Want ja, ik heb drie van de twintig artikelen weer doorgelezen en samengevat, maar dat was alleen omdat ik bij mijn moeder langs ging en zij niet thuis was. Uit verveling heb ik de artikelen er maar bij gepakt. Toen zij na drie kwartier thuiskwam, was het leren voorbij en zijn we naar onze eigen kinderbibliotheek op zolder gegaan, waar het eerste uitzoeken is begonnen. Wat is het leuk om alle boeken terug te zien waar je als kind zo dol op was. Ik zie mijzelf nog zo zitten: boyband muziek aan, mijn zusje speelt in het andere deel van onze slaapkamer en ik zit op bed te lezen. Wat een leven!
Het studie-ontwijkend gedrag was begonnen. De rest van de middag heb ik in mijn eigen woonkamer de kinderboeken die ik in de kast heb staan weer eens doorgebladerd en op leeftijdscategorie in de kast gezet. Altijd handig. Toen stond ik voor de moeilijke keuze: verder leren of een aflevering Game of Thrones kijken. Ik koos voor het laatste. Dat betekent het volgende: nu is het weer tijd om te leren, om te lezen eigenlijk. Begrijpend lezen, want het tentamen is al volgende week donderdag om 10.00 uur. Gelukkig zit ik qua technisch lezen goed: AVI uit. Wish me luck!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s