E-learning en praktijkonderwijs: zo leer je duiken!

 

Op zo’n 12 meter diepte voor het eerst een zeeschilpad gezien! Picture from http://www.bonairesunsetvilla.com/divepicturescliff.html

Afgelopen vakantie heb ik een wens van mijn bucketlist mogen afvinken: ademen onder water en net als Ariël de onderwaterwereld mogen ontdekken. Dit gaat niet zomaar. Bij leren duiken komt van alles kijken. De cursus tot PADI open water diver, een wereldwijd gehonoreerde organisatie, bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk. De eerste keuze die je dan kan maken, mits je van te voren besluit te gaan willen duiken, is hoe je de theorie aan gaat pakken. Je kan tijdens je vakantie de theorie gaan volgen. Dit kost je een vakantiedag, waarbij je boeken leest, overlegt met je instructeur en toetsen maakt. Om jezelf deze vakantiedag te besparen, kan je ook kiezen voor e-learning. Je krijgt dezelfde theorie online, via dia’s, voorgelezen en met filmmateriaal en je maakt de toetsjes ook online. Ik koos voor de e-learning. Het is heerlijk om thuis, na het eten even een uurtje aan de e-learning te zitten om je alvast lekker te maken voor het duiken. Groot nadeel is dat veel abstract blijft: je BCD (vest) en regulator (automaat) zijn cruciale onderdelen waarmee je pas kennis maakt op de duikschool zelf. Evenals de tank met lucht en het leren ademen onder water. Best prettig om van te voren te lezen hoe het allemaal moet, maar je kan het niet direct toepassen in de praktijk.
Om zeker te zijn dat je e-learning kennis up-to-date is als je daadwerkelijk de duikcursus gaat volgen, maak je nog een toets voor je de duikcursus begint. Niet een toets die je kan falen, maar een toets waarbij je instructeur aanwezig is, zodat hij je kan uitleggen waarom iets op een bepaalde manier gaat.

Tijdens de duikcursus bij Dive Friends Bonaire

Tijdens de duikcursus bij Dive Friends Bonaire

Dan is het zover. De eerste uitleg komt. De uitleg over je uitrusting. Het lood wordt gepakt, de wetsuit, het luchtvest, de schoenen en flippers, je masker, je automaat en natuurlijk je tank met lucht. De instructeur doet voor hoe alles vastgezet moet worden en wij doen dit met onze eigen spullen na. Als je eenmaal vast zit aan je tank met lood om je middel, voel je dat je geneigd bent achterover te leunen, alsof je opeens een persoon van 50 kg op je rug aan het meeslepen bent. Snel te water dus, waar je van dit gewicht geen last meer hebt.

Tijdens de cursus leer je vooral skills. Skills voor het geval er iets misgaat, maar ook skills om het duiken zo leuk en aangenaam mogelijk te maken. De skills geven antwoord op vragen als: hoe klaar je je oren als je dieper in het water gaat? Hoe klaar je je masker als deze volloopt met water? Hoe houd ik bij hoeveel lucht ik heb? Wat doe ik als mijn lucht op is (en nee, dan moet je niet wachten tot de ander zijn alternatieve luchtvoorziening in je mond stopt, die pak je aan en stop je zelf in je mond)? En wat als je een noodopstijging moet maken (vergeet niet te zwemmen)?
Daarnaast leer je de vaardigheden om stil te blijven hangen in het water, zodat je die ene vis of schildpad goed kan bekijken. Je leert je loodriem uit en aan te doen, evenals je vest met luchttank. Je doet een conditietest en maakt vier duiken tot maximaal 18 meter diep. En dan is het zover: je bent geslaagd!

Wat dan? Dan ga je met je buddy (of buddy’s) op zoek naar een mooie nieuwe duikplek. Je huurt nieuwe spullen, doet de buddy-check extra goed (Blond Woman Really Are Fun – BCD Weight Releases Air Final check) en gaat te water. Een beetje spannend, de eerste keer zonder instructeur. Maar al snel weer helemaal verkocht aan het koraal, de tropische vissen, de zeeschildpad en het duiken op zich. In mijn logboek houd ik mijn duiken bij. Hoe lang ik onder water ben geweest, hoe diep en welke dieren ik allemaal heb gezien. Inmiddels ben ik alweer aan het nadenken over mijn volgende vakantie, waarin er zeker weer gedoken gaat worden.

Met duikuitrusting, klaar om te water te gaan.

Met duikuitrusting, klaar om te water te gaan.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s