Carnaval

Afgelopen week heb ik afscheid genomen van een deel van mijn groep. Groep 3 heeft een eigen klaslokaal met eigen juffen gekregen. Ik ga aan de slag met groep ½. En hoe beter te beginnen dan met een feestelijk thema: carnaval!

Disco-girl & Spiderman, Carnaval 2013

Disco-girl & Spiderman, Carnaval 2013

Een aantal jaar geleden heb ik kennis mogen maken met dit fenomeen. In Amsterdam kennen wij dit niet. Wij doen bijvoorbeeld aan Sint Maarten, wat men op andere plekken niet kent. Carnaval is voor mij een verkleedfeest, wat gepaard gaat met gemoedelijkheid en bier. Neem dit laatste weg en je hebt een leuk thema, waarin ook nog eens gewerkt wordt aan gedrag.

Om het thema te starten, heb ik met de kinderen via http://www.schooltv.nl/video/kindercarnaval-in-brazilie-veel-dans-en-muziek/#q=carnaval gekeken naar een clip over Braziliaans carnaval. Toevalligerwijs hebben de kinderen een aantal lessen in Braziliaans dansen, wat perfect aansluit op de clip en het thema. Met de kinderen maak ik een woordweb over carnaval. Muziek, versiering, verkleden en ‘blij kijken’ zijn volgens de kinderen de speerpunten van het thema.

In de kring pak ik een doos erbij, met de deksel er nog op. De kinderen kijken met open mond en twinkelende ogen naar de dichte doos. Ik doe de doos open op een kier en klap hem weer dicht. “Ik heb gezien wat erin zit!”  roept de jongen die ver van de doos vandaan zit. “Muziek maken!” roept hij. Hij denkt dat er instrumenten in zitten. Ik ga alle kinderen langs. Sommige kinderen denken hetzelfde als de jongen. Anderen denken aan verkleedkleren of knutselspullen om versieringen te maken.
Ik laat de kinderen om beurten naar voren komen om iets uit de doos te halen. Een masker, hoeden, een clownsneus, schmink… er komt van alles uit de doos. De kinderen mogen laten zien of vertellen hoe dit gebruikt kan worden en waarom het past bij carnaval. Ik leg uit dat de spullen in de huishoek komen, die we vanaf nu de feesthoek noemen. “Een jongen komt met een goed idee: als we de feesthoek versieren en geld maken, kunnen we er een feestwinkel van maken!” Hij mag ’s middags aan de slag met het uitvoeren van zijn eigen idee.

Kralenplank Carnaval

Kralenplank Carnaval

Ik laat nog wat thematische spullen zien in de klas. Stempelkaarten die te maken hebben met het thema laat ik zien en ik bespreek de woorden die erop staan. In de kast met werkjes laat ik zien voorbeelden voor de kralenplank van carnaval te hebben. Ook kan er op de computer carnavalmemory gespeeld worden, een luisterboek worden geluisterd en carnavalskleurplaten worden ingekleurd.

Als klap op de vuurpijl vertel ik de kinderen dat we in de klas ook carnaval gaan vieren. We gaan leren om de polonaise te dansen en de kinderen die het willen mogen geschminkt worden. Iedereen is enthousiast. We gaan een gezellige periode tegemoet!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s