Letters en zo.

Kleuters leren spelenderwijs, daar ben ik van overtuigd. Daarnaast leren kleuters leren leren, door af en toe een werkblad te maken, wat langer stil te zijn of een tijdje op hun stoel te zitten. Ook het nadenken over dingen als ‘wat heb ik nodig?’ maakt een kleuter startklaar voor groep 3.

Een letter kan hetzelfde klinken, maar er toch anders uitzien!

Een letter kan hetzelfde klinken, maar er toch anders uitzien!

Ik ben van mening dat kinderen in groep 3 een vlotte start kunnen maken als ze een ruime basiskennis hebben. Bijvoorbeeld bij het kennen, herkennen en verklanken van letters. Elke week staat er een letter centraal waar kinderen woorden mee bedenken (waar hoor je de letter van de week vooraan of juist achteraan?), er wordt een liedje over gezongen en de kinderen leren de letter te schrijven. Ja hoor, die letters stampen we er echt wel in.

Om spelenderwijs aan de slag te gaan met letters, zijn er overal in mijn groep letters te vinden. Kinderen vragen of ik een zin op het bord wil schrijven die past bij hun tekening, zodat zij dit na kunnen ‘schrijven’. Denk aan zinnen als: “Er was een boef. Toen kwam er een ninja en die versloeg de boef. De lavadraak verslaat de ninja.” Oh, en daarnaast komt er natuurlijk een aantekening bij een kriegeltje onderin: ‘mini-eiland.’

Ja, mijn kleuters hebben interesse voor letters en woorden. Ze leren dat letters woorden maken, woorden een zin en

Tekenen? Nee joh, potloden kunnen veel leuker gebruikt worden. Letters maken!

Tekenen? Nee joh, potloden kunnen veel leuker gebruikt worden. Letters maken!

meerdere zinnen een verhaal. Het is dus niet voor niets dat ik “Het Letterwinkeltje” heb geïntroduceerd. We lezen het prentenboek en bespreken alles na wat de kinderen hebben gehoord en gezien. En gelezen! Want dan pas blijkt hoeveel letters de kinderen eigenlijk wel niet kennen.

In de huishoek bouwen we de letterwinkel na. Er zijn letters in allerlei vormen, soorten en maten. Dit is meteen input voor een klassengesprek, want letters kunnen op verschillende manieren geschreven worden. Ik leg het verschil uit tussen blokletters en schrijfletters en er gaat een wereld open voor de kinderen.

Naast geletterdheid, komt ook gecijferdheid aan de orde in de letterwinkel.

Naast geletterdheid, komt ook gecijferdheid aan de orde in de letterwinkel.

Naast letters, zijn de kids in het winkeltje bezig met gecijferdheid. Immers, in een winkel moet gekocht en verkocht worden en dit gebeurd natuurlijk met geld. Er zitten munten van 50 cent, 1 euro of 2 euro in de kassa. Zegt Opa Brom, de verkoper, dat een letter 3 euro kost, kan een kind een munt van 1 en een munt van 2 euro geven. Of een kind pint gewoon. Lekker makkelijk, dat doen volwassenen namelijk ook. Zo leren ze meteen de begrippen ‘pinnen’ en ‘contant betalen’.

Sociaal-emotioneel zijn de kinderen ook in topvorm. Om beurten spelen de kinderen de verkoper of juist de klant. Ze gaan met elkaar om alsof ze echt in de winkel zijn en op zoek zijn naar precies het goede cars-stickervel. Alleen dan gaat het om de letter. Als ik een jongen van vijf jaar hoor zeggen: “Mag ik de letter S van u kopen?” en zijn klasgenoot van zes gaat naar precies die letter op zoek, dan smelt mijn hart. Zeker als het spel eindigt met: “De letter S is in de aanbieding. Eén S voor de prijs van twee.”

Letters op de kralenplank. Ook goed voor de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht.

Letters op de kralenplank. Ook goed voor de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s