New Year’s Resolutions

Bij het denken aan new year’s resolutions hoor ik meteen het geluid van vuurwerk, zie ik het aanzicht van een kerstboom en voel ik een rilling van kou. Toch heb ik het niet over mijn voornemens die ik met oud & nieuw voor mijzelf heb opgesteld om vaker naar de sportschool te gaan en gezonder te gaan eten. Mijn new year’s resolutions gaan over mijn voornemens aankomend schooljaar om er een te gek schooljaar van te maken.

  1. Complimenten geven

Laat ik eerlijk zijn, complimenten geven doe ik geregeld. In het speciaal onderwijs is dat misschien nog belangrijker dan op een reguliere school. Wellicht is het voor te stellen dat kinderen met gedragsproblemen en/of psychiatrische stoornissen wat extra vragen om een “nee”, “dit mag niet”  of “dit gedrag wil ik niet zien”. Corrigeren mag en kan zelfs noodzakelijk zijn. Om het gewenste gedrag te bereiken is echter een positieve relatie nodig tussen de leerkracht en de leerling, die ontstaat als tegenover één correctie minimaal vier positieve benoemingen staan. Daarbij wordt in acht genomen dat complimenten gericht worden gegeven. “Goed gedaan” is nauwelijks een complimenten als het kind niet direct te horen krijgt wat er dan exact goed gedaan is. Daarnaast is complimenten geven op een schoolse taak maar een onderdeel van de complimenten die gegeven gaan worden. Een leerling die zijn haar ’s ochtends heeft geborsteld, zelf heeft nagedacht over een onderwerp waar we het eerder over hadden of een goede samenwerking zien vraagt ook om specifieke complimenten. Het is geweldig om kinderen te zien stralen en groeien van complimenten. Na mijn onderzoek afgelopen jaar over positieve feedback ben ik hier bewust mee gaan werken en het is een prachtig voornemen mijn kennis en praktijk hierin uit te breiden.

  1. Methodegericht leren en ontdekkend leren

Voor het eerst een groep 3! Sinds ik aan het werk ben als leerkracht heb ik les mogen geven aan de kleutergroep. Nu moet ik zeggen dat ik extra geluk heb dit jaar. Ik krijg niet alleen een nieuwe leeftijdsgroep, ik mag ook nog eens mijn eigen groep tweeërs meenemen, waardoor ik minder tijd hoef te investeren in achtergronden van de leerlingen. Ik ken de leerlingen immers al. En zij mij. Als klap op de vuurpijl mag ik aan de slag met de nieuwste versie van Veilig Leren Lezen, zojuist aangeschaft door de school. Oprecht kijk ik uit naar de middagcursus die ik mag volgen om de methode op de juiste wijze te gebruiken en de leerlingen de kunst van het leren lezen aan te leren. Toch ben ik langzaam aan ook fan geworden van het kleuterleren. Het ontdekkend leren. Menig theorie beaamt het ontdekkend leren, vanuit de nieuwsgierigheid van de leerling. En ook al laat de Nederlandse overheid het met het resultaatgericht leren en de kleutertoetsen niet altijd toe (sommige kleuters zijn simpelweg niet toe aan het schoolse leren), is doelgericht ontdekkend leren buitengewoon goed mogelijk en bovenal leuk. Voor mij een mooie gelegenheid om naast de methode ook te gaan zoeken naar manieren om leerlingen al ontdekkend te laten leren. Ook in groep 3.

ICT 3

  1. Genoeg is genoeg

Afgelopen weekend maakte ik een lijstje met taken, activiteiten en belangrijke zaken voor aankomend schooljaar. De lijst is lang. Lang, maar leuk. Nu weet iedereen die mij kent dat ik snel veel hooi op mijn vork neem. Ik doe graag veel en ik doe het graag goed. Hierdoor kom ik nog wel eens in de problemen. Honderd dingen tegelijk doen naast de alledaagse rompslomp van een cluster 4 klas draaiende houden, zorgt wel eens voor slapeloze nachten, avonden doorwerken en een uur voor werktijd al op school aan het werk zijn. Kleine details, waar ik gelukkig thuis steeds beter afstand van leer te nemen. Mijn eigen sociale leven krijgt bewust door de weeks meer tijd, om een gezonde afstand van mijn werk te nemen en werk en privé in een gezonde balans te houden. Om die reden de aankomende weken alweer aardig wat leuke dingen gepland om mijn sociale leven op en top te houden en mij niet te laten overrulen door mijn bezigheden van het werk, hoe prachtig ik mijn werk ook vind.

En dat is wel iets dat ik moet opbiechten. Mijn baan vind ik ook gewoon ontzettend leuk. Ik hou van mijn werk. Dus ik besteed ook mijn vrije tijd graag aan werkzaamheden. Of mijn derde voornemen ook echt betekent dat ik minder met mijn werk bezig zal zijn, kan ik niet beloven. Maar dat ik ook in mijn privé leven complimenten probeer uit te delen en mijn nieuwsgierigheid wil volgen, dat zijn simpele feiten. Laat schooljaar 2016-2017 maar beginnen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s