Laat je inspireren!

Kijk ook eens op mijn Facebookpagina: Juf Julia: studeren en lesgeven.

Dit is toch werkelijk genieten! Een jongen leert de letter ‘ij’. In plaats van het woord ‘bij’ wil hij het woord insect opschrijven. Zie hier het resultaat!

vll-kern-3

Mijn grootste inspiratiebron is mijn reislust. Verschillen in taal, cultuur en natuur zijn geweldig om met kinderen te bespreken. Zo is mijn reis door China een enorme inspiratie voor mij geweest. Het heeft zich zelfs omgezet in een thema in de kleutergroep dat wel zes weken duurde! Het heeft geen moment verveeld. Wat ik allemaal heb gedaan? Lees erover in mijn blog “China in de Amsterdamse klas” en probeer het zelf in je eigen klas!

20160211_142218

———————————————————————-

Inmiddels is het Lerarencongres voorbij. Het was een groot success! Lees erover in mijn blog Het Lerarencongres.

Op 7 oktober 2015 vindt het Lerarencongres plaats in Den Bosch. En ik geef een lezing! Voor meer informatie, zie https://www.onderwijscooperatie.nl/activiteiten/status-en-imago/lerarencongres/programma-2/so/
Schrijf je in via https://www.onderwijscooperatie.nl/activiteiten/status-en-imago/lerarencongres/ en kom langs!

——————————————————————————————————————————

Het is waar, Juf Julia staat op Leraar24! Als startende leerkracht is begeleiding extra belangrijk. Veel beginnende leraren verlaten binnen 5 jaar het onderwijs. En dat is echt niet nodig! Kijk hier hoe ik word begeleid tijdens een ‘gewone les’ in het speciaal onderwijs Cluster 4!

https://www.leraar24.nl/video/6016/begeleiding-van-een-startende-leerkracht#tab=0

IMG_20150417_183745

—————————————————————————————————————————–

Een grote inspiratiebron is ervaring. Speciale herinneringen en momenten in je leven die je bijblijven. Het vormt je tot wie je bent. Afgelopen zomer heb ik gedoken in het Caribisch gebied. Onder water heb ik rust ervaren en de schoonheid van het koraal. Daarom heb ik besloten mij in te zetten voor het Koraal, een grote inspiratiebron van mij, via het wnf. Dit heb ik gedaan door mijn eigen digitale collectebus te starten. Laat je ook inspireren en zorg ervoor dat er voor de kinderen die je lesgeeft ook inspiratie uit het leven onder water te halen valt. Doneer!
Deze actie is inmiddels gesloten, maar er is gelukkig veel geld opgehaald om actie te ondernemen!
http://digitalecollectebus.wnf.nl/DCBJulia/Koraal  

wnf koraal

—————————————————————————————————————————

In mijn opleiding tot Master SEN gedragsspecialist, word ik geregeld wakker geschud wat betreft verschillende theorieën omtrent onderwijs en gedrag. Waar sta jij in de roos van Leary? En waar staat het kind in de roos? Wil je het kind uit een negatieve kant halen, ga dan precies het tegenovergestelde gedrag doen, verklaren sociale wetenschappers.

De roos van Leary

——————————————————————————————————————————–

Het nieuwe schooljaar gaat weer van start. Als beginnende leerkracht spannend en nieuw!  Dus… hoe start je eigenlijk je eigen (nieuwe) klas?


Een aantal ideeën:
– Richt je lokaal in, maar zet je lokaal niet direct vol met al je ideeën. Kinderen worden verrast en uitgedaagd als ze gedurende het schooljaar nieuw materiaal aangeboden krijgen.
– Maak gebruik van hoeken in de klas, met aandacht voor de verschillende vakken. Denk aan een rekenhoek met een rekenmuur, een leeshoek met een bibliotheek en een spellingmuur met woordenboek erbij.
– Hang een kalender op waar je geregeld op kijkt. Zet de verjaardagen van de kinderen daar op, maar ook de vergaderingen, toetsen van de kinderen en andere belangrijke zaken. Handig voor jezelf en voor de klas.
– Maak met de kinderen een contract met regels die jij belangrijk vindt in de klas. Laat ze dit ondertekenen. De oudere kinderen kunnen zelf een handtekening ontwerpen, jongere kinderen kunnen hun hand omtrekken en uitknippen/uitprikken en versieren.
– Zorg voor een uitdagende omgeving voor de kinderen, met de gelegenheid voor hulpmaterialen. Denk aan een stoplicht, time-timer etc.
– Zorg voor een notitieblok op je bureau. Gebruik dit als to-do document, maar kan je ook gebruiken voor korte notities als je iets opvalt tijdens de les en je dit wilt onthouden of in de gaten wilt houden.
– Maak gebruik van picto’s: http://www.sclera.be/nl/picto/overview

Zelf nog een goede tip? Laat het weten in een reactie!

Een aantal interessante artikelen:

Een artikel over een onderzoek naar het gevolg van voorlezen van verhalen met een moraal. Het resultaat is, wat mij betreft, onverwachts.
Het artikel vind je hier: http://parenting.blogs.nytimes.com/2014/07/31/and-the-moral-of-the-story-is-keep-it-positive/?_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&module=BlogPost-Title&version=Blog%20Main&contentCollection=Brilliant&action=Click&pgtype=Blogs&region=Body&_r=1

Op sommige scholen wordt leren een echt spel, waar punten verdient kunnen worden en er geleerd wordt met levels. Ze zijn de held in hun eigen (leer) spel. Wat vind jij? Lees het artikel hier: http://blogs.kqed.org/mindshift/2014/08/welcome-to-epic-a-school-where-students-are-heroes-on-a-quest/

Wat leerkrachten kunnen leren van YouTube. Lees het hier: http://blogs.kqed.org/mindshift/2012/11/10-lessons-teachers-can-learn-from-youtubes-popularity/

_______________________________________________________________________

Ipads in de onderbouw

Op school waar ik volgend jaar fulltime les ga geven, worden Ipads ingezet als remediëring. Kijk hier hoe!

http://www.leraar24.nl/video/5637/ipads-in-de-onderbouw

_____________________________________________________________________

Wordclouds
De 5 competenties van de Master SEN
Zelf een wordcloud maken? Ga naar http://www.wordle.net/

                        interpersoonlijk

interpersoonlijk

orthopedagogisch

orthopedagogisch competent      

orthodidactisch

orthodidactisch competent

planmatig reflecteren

planmatig reflecteren competent

praktijkgericht onderzoek

praktijkgericht onderzoekcompetent

_____________________________________________________________________

Meervoudige intelligentie (MI)

MI in 1 minuut:
http://www.leraar24.nl/video/2477

Waarom Meervoudige intelligentie? Om rekening te houden met het kind!
http://www.leraar24.nl/video/701

Doe zelf de MI-test:
http://www.migent.be/mi_testen

Laat kinderen de MI-test doen:
http://www.migent.be/node/30

__________________________________________________________________________________________________________

Kijken: Talentontwikkeling in het speciaal onderwijs!

Meer volgt!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s