Ideeën en lesactiviteiten

Op deze pagina vind je ideeën die ik uitgevoerd heb in de klas en die jij misschien ook wel wilt gebruiken! 

Een nieuw jaar goed beginnen!

Een nieuw jaar vraagt om goede voornemens! Met mijn groep hebben we onze voornemens geschreven of getekend. Welke voornemens? Nou deze! Want deze vier onderwerpen vinden wij belangrijk.

goede-voornemens

Gegarandeerd een goede start van het nieuwe jaar!

China

China is een geweldig en inspirerend thema geweest. Ik denk dat elk land voor kinderen een inspiratie kan zijn. Denk aan het bespreken van taal, cultuur en gewoontes. Lees mijn blog over China in de klas en laat je inspireren om met jouw groep aan de slag te gaan met andere landen en culturen!

Het herfstbos. Een geode invulling van de zand/watertafel!

Het herfstbos. Een goede invulling van de zand/watertafel!

Oefenen met letters: je favoriete boekje nastempelen!

Oefenen met letters: je favoriete boekje nastempelen!

Het oefenen van de motoriek aan de hand van "De wielen van de bus". Succes gegarandeerd!

~20150824_130057Het oefenen van de motoriek aan de hand van “De wielen van de bus”. Succes gegarandeerd!

Na veel leuk reacties van collega’s nu ook op de site: mijn feestmutsen als verjaardagskalender!

Heerlijke activiteit voor aan het begin van het schooljaar. Kinderen blij, ik blij. Zelf mutsen getekend en in laten kleuren met wasco. Vervolgens laten uitknippen/prikken en laten beplakken met vormpjes die de kinderen zelf kiezen. Foto van de kids eronder en klaar! En, ik heb meteen de motoriek kunnen observeren.

feesthoedjes!

Wat foto’s om ideeën op te doen voor het thema ‘carnaval’. 

20150202_115105-1

Goed om de fijne motoriek te oefenen en de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie te volgen. Google “carnaval kralenplank” en je krijgt de leukste voorbeelden om door de kids na te laten maken!

20150203_164323

Het knutselen van een clowntje mag niet ontbreken. Je werkt aan het ruimtelijk inzicht en de fijne motoriek en de resultaten zijn kleurrijk!

20150206_122145

Reggio Emilia gaat uit van de nieuwsgierigheid en de mogelijkheden van het kind. Met een grote doos knutselmateriaal en het thema ‘carnaval’, gingen de kinderen aan de slag. Zonder enige instructie heeft deze jongen zelf een masker bedacht en gemaakt. Niet alleen het uiterlijk, maar ook hoe hij de ogen en de mond uit kon knippen. Leuk om het niveau van je groep vast te stellen als het gaat om beeldende vorming en kinderen te laten werken vanuit hun eigen ideeën. Een aanrader!

20150209_160218

Woordenschat is belangrijk. Kinderen hebben aangegeven dat muziek hoort bij carnaval. Dus we bespreken verschillende instrumenten en we verdelen ze onder categorieën: blaasinstrumenten, snaarinstrumenten en slaginstrumenten. En tsja, als een kind vervolgens vraagt of het een instrument mag bespelen… dan pak je de instrumenten bak erbij en wordt er kennis gemaakt met de instrumenten en ritmes nagespeeld. Leuk!

20150209_120616-1

Stempelen, dat kennen wij allemaal wel! Het zorgt voor letterherkenning, woordherkenning, klank-tekenkoppeling… En wat is er leuker dan stempelen in het thema? Door 20 stempelkaarten aan te bieden is er genoeg variatie voor iedereen. Korte woorden, lange woorden, plaatjes die aansluiten op jongens en plaatjes die aansluiten op de meiden. Elke stempelles kiezen de kinderen zelf 5 stempelkaarten om na te stempelen. Een groot succes in mijn groep!

Carnaval is samen te vatten als gezellig, leerzaam en sociaal. De komende twee weken breidt ik het thema verder uit. Surf regelmatig even langs om op de hoogte te blijven van wat ik uitspook met mijn groep!

De herfst

Het is herfst. Deze herfstvakantie heb ik inspiratie op mogen doen in Frankrijk. Het resultaat zijn twee platen met foto’s van mijn tripje. De eerste plaat is een vertelplaat, waarbij jonge kinderen en kinderen met Nederlands als tweede taal kunnen vertellen wat zij zien en welke associaties zij hebben met de herfst. De tweede plaat is specifiek gericht op woordenschat. Laat de kinderen eerst vertellen wat zij al weten, biedt daarna de woordenschat aan en laat hen later opnieuw de vertelplaat zien. Kunnen zij nu meer vertellen over de herfst?

herfst praatplaat

de vertelplaat

de plaat voor het aanleren van de woorden

de plaat voor het aanleren van de woorden

Tip! Print de platen uit op A3 formaat en lamineer deze, zodat je het volgend jaar weer kan gebruiken. Daarnaast is een woordenschatactiviteit extra leuk in de kleine kring, waarbij iedereen aan de beurt komt. Er wordt van en met elkaar geleerd, zonder dat er lang gewacht hoeft te worden. Vergeet niet om echte kastanjes mee te nemen, de kinderen mos te laten voelen en bladeren te drogen.  Veel plezier!

Kinderboekenweek 2014

Het is kinderboekenweek! Het thema dit jaar is ‘Feest’, een mooie gelegenheid om op feestelijke wijze de kinderboekenweek te vieren. Dit zijn een aantal activiteiten die ik dit jaar doe met mijn klas. Klik op de afbeelding voor de grote versie!

Plaats een reactie