De eerste schooldag

DSC_1291Vandaag was de dag. Mijn allereerste dag als fulltime leerkracht van een eigen groep. Wat heb ik daar al van kinds af aan naar uitgekeken. En wat was het genieten!
Vorige week al veel tijd en aandacht besteed aan de leeromgeving. Na het neerzetten van de meubels (welke kleur tafel heeft een kind nodig in groep 1, groep 2 of groep 3?) de eerste kasten ingeruimd met materiaal voor de kleuters om tot ontwikkeling te komen en lees- en rekenmateriaal voor groep 3. Ondertussen nog eens inlezen in de methodes die horen bij de leeftijdsgroepen die ik dit jaar in de klas krijg, de leerlingoverdracht doen, het rooster maken en alles wat extra komt kijken bij speciaal onderwijs. Denk aan gedragsdoelen voor de kinderen om aan te werken, in de vorm van een pictogram op de tafeltjes geplakt, de namen gelamineerd en wel op het bord voor de krullen wegens goed gedrag en de juiste pictogrammen zoeken die passen bij de leeromgeving. Het is een hele klus.
Na gisteravond eindeloos piekeren, ben ik in een onrustige slaap gevallen. Om 6.00 uur sprong ik, een half uur te vroeg, mijn bed uit om vervolgens idioot lang te doen over mijn ontbijt. Tsja, zenuwen blijken dan toch wel degelijk invloed te hebben. Toch ruim op tijd naar school om nog even een welkomsttekst op het digi-bord te zetten en een kopje thee te drinken met mijn collega’s. Ik ben er klaar voor.
De ouders die hun kinderen brengen stellen zichzelf aan mij voor en zijn vriendelijk: mijn eerste angst van de dag goed doorgekomen. De kinderen zijn rustig, vaak zelfs stil, hun kleurplaat aan het inkleuren en ik ontvang al snel mijn eerste knuffel en tekening. Best leuk!
 DSC_1295 (1)Dan start de eerste les. De eerste les voor groep 3 om te leren lezen. De aanwezige kleuters doen mee met het interactieve voorleesverhaal. Daarna gaan zij aan de slag met ontwikkelmateriaal en ga ik met groep drie aan de slag met hun eerste woord: ‘ik’. Het lijkt op rik, de hoofdpersoon van het verhaal. De kinderen komen met allerlei woorden waar de i in zit. Vis, lip en tip zijn daar drie voorbeelden van. We gaan aan de slag met het ik-boekje, waarbij de kinderen van alles over zichzelf mogen tekenen en inkleuren. Het is gezellig, ook al wordt er af en toe geklaagd dat het saai is of dat een tekening van hun lievelingseten is mislukt. Een belangrijke les voor groep 3: werken hoort erbij, al is het saai of juist moeilijk.

 Buitenspelen, gym, spel en knutselen (een feestelijke verjaardagsballon als kalender voor de verjaardagen) maken de rest van de dag gezellig, waarbij wel het stilzitten en de monden op slot veelal geoefend wordt. Ik introduceer het stoplicht, waarmee ik morgen aan de slag ga met deel twee: het stoplicht heb ik met picto’s visueel gemaakt, waardoor dekinderen morgen weten wat ze moeten doen als het stoplicht een bepaalde kleur heeft. We gaan rekenen, lezen en schrijven met groep 3. De kleuters gaan aan de slag met het thema ‘het nieuwe schooljaar’. Dit nieuwe sDSC_1301chooljaar is voor mij, nu echt juf Julia van een eigen groep, goed begonnen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s